Hoewel Google z’n Glass nog steeds als consumentengadget beschouwt, lijkt de belangstelling voor zakelijke toepassingen groter.
Bij de lancering van Google Glass in 2012 waren de reacties sceptisch. Zouden mensen echt met zo’n gadget op hun hoofd gaan lopen? Twee jaar later zie je hem nauwelijks in het straatbeeld, maar vanaf de werkvloer is er wel degelijk belangstelling voor Glass, schrijft de Wall Street Journal.
Informatie zonder handen
Via het Glass At Work-programma werkt Google met softwareontwikkelaars samen om Google Glass in sectoren als de gezondheidszorg, bouw en nijverheid te stimuleren. In al deze sectoren werken werknemers met hun handen, maar hebben ze ook informatie nodig.
Eén van de bedrijven waar Google mee samenwerkt is Augmedix. Hun software stelt ziekenhuizen in staat om automatisch gezondheidsgegevens op te slaan via Glass. Een ander voorbeeld is APX Labs, die software voor Glass ontwerpt die specifiek is gericht op bedrijven in de logistiek en de oliewinning.
Eerder kondigde Virgin Air al aan Glass-exemplaren op de neus van grondpersoneel te gaan planten. Toch blijft Google zijn bril voornamelijk als consumentenproduct zien. Van de 300 Google-mensen die bij Glass betrokken zijn, houdt minder dan 5 procent zich bezig met de zakelijke markt, volgens een ingewijde.
Overstap naar Intel
Google is inmiddels overgestapt van leverancier voor de chips in Glass, volgens ingewijden. Tot nu toe werden die geleverd door Texas Instruments, maar dat wordt Intel. Dat bedrijf richt zich sterk op 'wearables'. Hoewel de meeste pc's op chips van Intel draaien, miste het bedrijf de mobiele boot. Topman Brian Krzanich wil die fout bij lijfcomputers koste wat kost vermijden.
Sinds Krzanich's aantreden lanceerde Intel onder andere een extreem kleine x86-processor onder de naam Quark. Ook ontwikkelde het een chip die een processor combineert met mobiele communicatie: SoFIA.
Zuinig met stroom
Welke versie Google zal gebruiken voor Glass is nog niet bekend, maar ingewijden denken dat de nadruk zal liggen op energiebesparing. De batterij moet langer mee kunnen. "De processor van lijfcomputers als Glass moet op weinig kracht draaien, omdat de batterijen noodgedwongen klein zijn", zegt een analist.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl